MENÜ
Robogószerelés
Saját tapasztalataim megosztása, hogy ne verjenek át minket!
Tippek, trükkök, fogások, tuning, hibajelenségek lehetséges okai

Miért is döntöttem úgy, hogy megnyitom ezt a lapot? Elkezdtem magamban összegezni a megszerzett tapasztalataimat és ezembe jutott, hogy én a kezdetek kezdeteén mennyire örültem volna ha valaki ezeket megosztja velem. Mindemellett fontos a saját tapasztalás. 

2005-ben megvásároltam életem első motor kerékpárját, nem sokkal előtte szereztem jogosítványt B kategórára melyel ugyebár együtt jár a segéd motoros jogosítvány is, gondoltam miért is ne, már akkorban is sejtettem hogy egy robogó sok helyzetben praktikusabb mint egy autó (ez azóta csak erősödött).

Bele is léptem a magyar használt piac posványába. Hozzá nem értően (azért műszaki érzékkle rendelkeztem) nagyon sok válogatás után kiválasztottam egy optikailag tökéletes, karcmentes állapotban lévő, olasz robogót amit 2000-es évjáratnak tehát akkor 5 évesnek adtak. Nem is nézett ki többnek. Szépen futott, nagyon szépen járt a motorja, könnyen indult. 2 éven belül megtapasztaltam azt ami azóta is minden motornál így volt amivel találkoztam, igaz eltérő mértékben, a FEKETE LEVEST.

Előtte egy kis kitérő: Ne ringassuk magunkat tévhitbe, majdnem minden robogó olasz. Véleményem szerint jó motorokat gyártanak. Azt azért le kell szögezni hogy jól gondolja meg mindenki aki robogót akar vásárolni, aki nem szeret szerelni kivéve akinek nem számít ha a szerelők kirabolják, az csak ÚJAT VEGYEN. Minden motorral, még az ujjal is törődni kell!! Ez nem autó ebben az 5000 km is sok lehet, 20000km egyenesen rengeteg, 2 évesen is simán szétt van kókányolva, használt robogók 90% a olasz import szemétdombi amit eladásra talpra állítanak.

Miért kezdtem el szerelni? A motorot vetem akkori áron is sokért, 2X volt szerelőnél, ebből egyszer lehúztak egy 1000ft alkatrészér meg 5 perc munkáért 20000 ft al, boldogan kifizettem, mert nem tudtam, másodszor kilopták az új akksimat, és mégsem ez vezetett a kenőcsel és az olajal vezetett útra. 2 év alatt minden kijött majdnem egyszerre, a 2. év végére.

A hibák:

főtengelyt felvágózták(jelentése: egy véső és kalapács segítségével "mezőgazdasági logisztikus" száttbarmolja hogy a csapágy megáljon rajta és zajtalan legyen a motor, ne essen szétt) hogy a kínai csapány amivel szinte a kapuig jutsz el , de olcsó, megálljon rajta. 

kopott henger

széttvert tőcsavarok

szétthajtott olajszivattyú

illetve az apróságok.

2 év alatt teljesen működésképtelen lett a gép. Igaz én mái napig naponta használom, sose kíméltem.

Alkatrészek: Kínait NE vegyél mer xar nagyon, ezek semmit nem tudnak csinálni. Még soha semmi se volt jó ami kínai volt, azt hiszed a legegyszerűbb egy darabból álló műanyagot nem tudja elrontani, TÉVEDSZ! Azt a pénzt amit a sárgáknak adnál inkább add nekem, a motort meg told be az árokba, éppen úgy ahogy az olasz csinálja.

 A széttesett motoromat megtekintette egy szerelő, majd közölt egy olyan összeget amitől kissebfajta agyvérzést kaptam, nem kértem a javítást úgy döntöttem magam látok neki, igaz eredetileg informatikus vagyok, gondoltam ez se lehet bonyolultabb.

Számszerűsítem:

Motor ára: 240000 ft

levettek a szerelők 30000 ft

a motor zsír újan került volna 700000 ft

Mikor szétesett a becsült javítás összege 160000 ft + munkadíj.

magam szereztem be az alkatrészeket van magyarországon egy pár motor alkartész kereskedő aki korrekt, külföldi biztos hogy korrekt és olcsó.

alkatrészek minőségi gyári alkatrészekből vettem (ne várj mást a szerelő kínai XARt tenne bele mer úgy mégtöbb a haszna, még a nagy neves szerelők is)

összesen úgy 50000ft be megállt ebből majdnem minden újra lett cserélve!

Csak egy példa: főtengely Malagutinál Magyarországon 97000 ft nagykernél 32000 ft, a gyár 3 nap alatt olaszországból 22000 ft ért házhozhozta.

 Összesen 7 év alatt nagyon sokfajta meghibásodással találkoztam már.

 

Asztali nézet